5 redenen om te kiezen voor Bio Katoen!

Lange tijd heb ik gedacht dat katoen een prima optie was, gemaakt van een plant, een natuurlijk product.. Hoe verkeerd kan dat nou zijn? Helaas zat ik er behoorlijk naast! Met katoen zelf is natuurlijk niks mis, maar door de manier waarop de reguliere katoen wordt verbouwd en verwerkt (met enorme hoeveelheden chemicaliën en bestrijdingsmiddelen) is het verre van een prima optie! 

Feiten over 'gewoon' katoen: 

 • Bij de teelt van reguliere katoen worden 25% van alle op de wereld gebruikte insecticiden & 10% van alle gebruikte pesticiden ter wereld gebruikt. Om dit even in verhouding te zetten: slechts 2,5% van alle landbouwgrond op de wereld wordt gebruikt voor het verbouwen van katoen. 
 • Voor het maken van één katoenen t-shirt is zo'n 150 gram aan chemicaliën nodig & ongeveer 2.500 liter water. 
 • De chemicaliën die worden gebruikt zijn heftig! Bijna de helft van de 15 meest gebruikte pesticiden is (door de Amerikaanse Environmental Protection Agency) bestempeld als mogelijk, vermoedelijk, waarschijnlijk of reeds bekend kankerverwekkend bij de mens.
 • Formaldehyde is een veelvoudig gebruikt middel in de reguliere katoenproductie; het wordt gebruikt om verfstoffen te laten binden aan het katoen of om het katoen tijdens transport te beschermen. Deze stof is zeer giftig (kan leiden tot allergische reacties) en is bewezen kankerverwekkend. De stof heeft een sterke (stinkende) geur die je kunt ruiken bij nieuwe katoen-producten. 

5 redenen om te kiezen voor Biologisch katoen: 

 1. Vrij van chemicaliën, zware metalen en chemische reinigingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor mensen (en al helemaal voor baby's en kinderen)
 2. Het is dikker, steviger & zachter
 3. Vermindert de kans op allergieën en eczeem
 4. Veilige werkomgeving voor boeren en fabrieksarbeiders
 5. Beter voor het milieu

1. Biologisch katoen is vrij van synthetische gifstoffen

Biologisch katoen wordt geteeld zonder pesticiden en gesponnen zonder chemicaliën. Het is vrij van synthetische gifstoffen die in de bloedbaan kunnen worden opgenomen door contact met de huid. En het is vrij van irriterende of schadelijke kleurstoffen. Ook is het gebruik van genetisch gemodificeerde planten niet toegestaan bij de teelt van biologisch katoen. 

2. Biologisch katoen is dikker, steviger & zachter 

Katoen dat biologisch is verbouwd en verwerkt is dikker en écht een stuk zachter dan katoen dat op de reguliere manier is verbouwd! Een bijkomend voordeel is dat biologisch katoen langer meegaat dan 'gewoon' katoen: biologisch katoen wordt niet verzwakt door het gebruik van chemicaliën. 

3. Met Biologisch katoen bestaat minder risico op allergieën en eczeem

Bij de teelt van biologisch katoen worden geen pesticiden en insecticiden gebruikt. De giftige en chemische stoffen die in de reguliere katoen zitten verhogen het risico op allergieën en eczeem. Uit onderzoek is gebleken dat de babyhuid daadwerkelijk een stuk teerder en kwetsbaarder is dan een volwassen huid. De babyhuid beschikt nog niet over dezelfde afweermechanismen als de huid van een volwassene en moet daarom veel meer beschermd worden tegen externe invloeden. 

4. Biologisch katoen wordt verbouwd en verwerkt onder veilige werkomstandigheden voor de katoenboeren en fabrieksarbeiders

Omdat biologische bedrijven vrij zijn van chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen hoeven de boeren en fabrieksarbeiders zich ook niet bloot te stellen aan deze gevaarlijke stoffen. Al vele boeren en hun families zijn ziek geworden door de blootstelling aan deze heftige chemicaliën. Daarnaast zijn de dorpen van de boeren en arbeiders niet veilig voor de gevaarlijke stoffen die via het afvalwater direct in hun drinkwater terechtkomen.

5. Het verbouwen en verwerken van biologisch katoen is een mindere belasting voor het milieu 

De chemicaliën en gifstoffen die worden gebruikt bij het verbouwen van reguliere katoen zijn slecht voor de grond en het milieu. Bij biologische katoenteelt wordt regelmatig van gewas gewisseld om zo uitputting van de bodem tegen te gaan. Daarnaast worden geen pesticiden en insecticiden gebruikt. Ook is het afvalwater van biologisch katoen minder vervuilend. Omdat er wereldwijd zoveel katoen wordt gebruikt en verbouwd zijn de gevolgen van het gebruik van alle chemische stoffen voor het milieu enorm. 

De belangrijkste keurmerken voor biologisch katoen zijn GOTS en Oeko-tex

 • GOTS (Global Organic Textile Standard): Internationaal keurmerk dat uitgaat van 100% biologische grondstof en textiel dat voor tenminste 70% of 95% uit biologische vezels bestaat. Het percentage in het logo geeft aan voor hoeveel procent het product uit biologische vezels bestaat (tussen de 70-95%), staat er geen percentage in het logo dan bestaat het product voor minimaal 95% uit biologische vezels. Maar de GOTS ziet niet alleen op het eindproduct, de gehele keten (het oogsten, de productie, de verpakking én de distributie) moet aan strenge eisen voldoen om in aanmerking te komen voor dit keurmerk. 
   
 • Het GOTS keurmerk mag door verschillende keurende instanties worden uitgedeeld; een product kan dan ook het logo van een dergelijke instantie dragen. In Frankrijk is dit vaak het Ecocert logo, in het Verenigd Koninkrijk is dit het logo van de Soil Association en in Nederland is dit Control Union. 

         

 • IVN Naturtextil: Deze Duitse organisatie heeft de BEST standaard opgesteld en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van GOTS. De IVN-standaard lijkt veel op de GOTS-standaard maar is op een paar punten zelfs nóg wat strenger. 

 • Oeko-tex 100 Standaard: Internationaal keurmerk voor veilig textiel dat geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het eindproduct moet vrij zijn van o.a. zware metalen, schadelijke kleurstoffen en pesticiden. Het keurmerk test behalve de stoffen ook de voeringen, garens, knopen, ritsen etc. 
   
 • Textile Exchange: Dit is de nieuwe naam van de Organic Exchange; een organisatie die zich focust op het stimuleren van de samenwerking tussen boeren, producenten en afnemers van katoen. Zij zorgen dat de stap naar biologisch katoen voor de groterekledingmerken sneller gezet zal worden door hen in contact te brengen met de producenten van biologisch katoen. DeTextile Exchange heeft twee logo's: de "OE 100 Standaard" geeft aan dat katoen voor minimaal 95% uit gecertificeerd biologisch katoen bestaat & de "OE Blended Standaard" staat voor katoen
  dat voor meer dan 5% uit gecertificeerd biologisch katoen bestaat.
  De eisen voor deze Standaard zijn een stuk minder streng dan de eisen die GOTS hanteert, wat het een populair keurmerk maakt
  bij de grote kledingmerken (zoals bijv. Nike, H&M en C&A). Het zou natuurlijk beter zijn als deze grote merken alleen nog GOTS-gecertificeerde katoen af zouden nemen, maar de 5% biologisch katoen die ze nu al afnemen heeft meer impact dan een klein merk dat kiest voor 100% GOTS-gecertificeerd katoen..

 

 

 


Kinder Wonderland & Biologisch katoen

Bij Kinder Wonderland hebben we een duidelijke keuze gemaakt: de producten in ons assortiment zijn gemaakt van biologisch katoen óf van katoen dat het Oeko-tex100-keurmerk heeft. Onze voorkeur gaat áltijd uit naar biologisch katoen (waar mogelijk GOTS-gecertificeerd). Daarnaast bieden we ook producten aan die het Oeko-tex100-keurmerk hebben, omdat we geloven dat dit keurmerk hoge standaarden naleeft en ze kunnen garanderen dat het eindproduct vrij is van schadelijke stoffen. 

 

 Reageer op deze Blog:

Neem onderstaande code over: